Polisi Bayaran Balik

Sokongan Pelanggan Peribadi & Tiada Bayaran Balik Quibble

Kami, bersama-sama dengan rakan-rakan kami di Pusat Kulit Nasional Singapura, telah mengambil banyak penjagaan dan perhatian untuk membawa anda produk terbaik untuk kulit sensitif anda yang mungkin kami boleh.

Jika Suu Balm tidak bekerja untuk anda atas apa-apa sebab, pada mulanya, kami ingin bercakap dengan anda untuk memahami isu ini dan melihat apa yang boleh kami lakukan untuk membantu.

Sila berhubung dengan kami melalui e-mel di [email protected] dan jika anda ingin bercakap, sertakan nombor telefon anda dan masa terbaik untuk menghubungi anda.

Sudah tentu, tidak satu produk boleh berfungsi untuk semua orang jadi komitmen kami kepada anda adalah seperti berikut:

1) Sekiranya anda tidak berpuas hati dengan produk Suu Balm, kami akan mengembalikan harga pembelian dan kos penghantaran balik.

2) Jaminan kami adalah kepuasan pelanggan yang lengkap... atau bayaran balik.

3) Sila hubungi kami dalam masa 30 hari dari tarikh pembelian di [email protected] untuk memastikan bahawa kami dapat mengeluarkan bayaran balik. Yang anda perlukan hanyalah bukti pembelian dan resit anda untuk penghantaran kembali kepada kami.

 

Bayaran balik lewat atau hilang

1. Jika anda belum menerima bayaran balik dalam masa 30 hari, mula-mula semak semula akaun bank anda.

2. Kemudian hubungi syarikat kad kredit anda, ia mungkin mengambil sedikit masa sebelum bayaran balik anda dihantar secara rasmi.

3. Hubungi seterusnya bank anda. Selalunya terdapat beberapa masa pemprosesan sebelum bayaran balik dihantar.

4. Jika anda telah melakukan semua ini dan anda masih belum menerima bayaran balik anda, sila hubungi kami di  [email protected].